במרכז אתונה יש כמה ריאות ירוקות, כמו גבעת ליקאביטוס, גבעת פילופאפוס ועוד, אך גני זאפיון, הם המרכזיים מכולם, הם חלק חשוב ומרכזי מהפארק הירוק השוכן בלב ליבה של אתונה הסואנת, ממש בצמוד לכיכר סינטאגמה. הכיכר המרכזית Syntagma מהווה את הגבול הצפון מערבי של הפארק, מדרום נמצא מקדש זאוס, מדרום מזרח אצטדיון קלימארמארו (פנטאנייקוס), וצפונית לו, בגבול המזרחי של הגנים שוכן מעון הנשיא. ובמילים אחרות: מצפון לגנים נמצאת שכונת קולונאקי Kolonaki, ממזרח, שכונת פגראטי Pagrati. הגנים מתפרשים על שטח של יותר משישים דונם. National park of Athens, זה השם הרישמי. אך מיוחס לו השם גני זאפיון לעיתים, גנים קיבלו את שמם על שום המבנה הגדול וההיסטורי הניצב במרכז הפארק, הוא Zappeion Megaron, מבנה מרשים שנבנה במאה ה-19, הזאפיון.
ניסע קצת אחורה בזמן כדי להכיר את הזאפיון. בתום מלחמת העצמאות הארוכה של היוונים מהשלטון העותומאני, היוונים רצו לחזור לשורשים היווניים העתיקים, "לנקות" את הסימנים שהשאיר הכיבוש העותומאני הארוך שנמשך מאות שנים. ובשנים אלה של אמצע המאה ה-19, היוונים למעשה פעלו להקמת יוון החדשה והמודרנית, העצמאית שחוזרת למקורות ההסטוריים שלה.
בשנות החמישים של המאה ה-19, כשהתכונה היא להחיות טקסים יווניים עתיקים ולבסס את התרבות היוונית שהיתה תחת כיבוש מאות שנים, הגיע יזם ומשקיע ממחוז אפירוס שבצפון יוון, מר Evangelis Zappas, עם היוזמה והרעיון להקמת המבנה במיקום הכל כך מרכזי שלו באתונה. הקונספט: הקמת מרכז שיקיים פעילויות תרבותיות ויארח תערוכות וירידים. במקור, שמו של המבנה היה 'אולימפיק'.
מר זאפאס, היזם, מייד העביר תקציב, וממשלת יוון הקצתה שטח נרחב בלב ליבה של אתונה, על מנת לבנות את המבנה, ובסמוך לו חל גם השיקום של אצטדיון קלימארמארו/פנאטניקו, כחלק מההתעוררות שלאחר הכיבוש והחייאת המשחקים האולימפיים המפורסמים.
המשחקים האולימפיים המקוריים היו באולימפיה, במערב הפלופונס, היום אתר ארכיאולוגי חשוב במקום Ancient Olympia, ולאחר השחרור העותומאני, חזרו המשחקים בסוף המאה ה-19, המכונים המשחקים האולימפיים של העידן החדש, ולקחו חלק באצטדיון באתונה ואירועים סביב המשחקים לקחו חלק בזאפיון. המבנה נחנך בשנת 1888, וזאפאס, היזם והמשקיע שעמד אחרי פרוייקט זה, לא זכה לראות אותו, אך המבנה קיבל את שמו.. תהליכים ביוון, לוקחים זמן גם היום בכל הקשור להתנהלות בירוקרטית וממשלתית.
גם באולימפיאדת 2004, זאת ששמה את יוון על המפה, שבזכותה העיר קיבלה 'מתיחת פנים' רצינית והביאה להתעוררות רצינית בתיירות, הזאפיון לקח חלק ושימש מרכז התקשורת העולמי של האולימפיאדה.
במשך 40 שנה, בין 1936-1976, פעלה בזאפיון תחנת הרדיו הממשלתית הראשונה של יוון. במהלך מלחמת העולם השניה, חלק מהמבנה אף הפך לבית חולים, והוא אף ספג פגיעה תחת הפגזות של הנאצים, מה שגרם נזק רב למבנה, ולאחר המלחמה אף שקלו להרוס אותו לחלוטין, אך למרבה המזל, במקום להרוס, החליטו לשקם ולשחזר, ומתיחת פנים נוספת הוא קיבל לכבוד האולימפיאדה של 2004.
הזאפיון הוא ללא ספק אבן דרך חשובה ביוון המודרנית ואם אפשר לומר על מבנה שהוא עד, אז הזאפיון בהחלט חווה את הרגעים והאירועים החשובים ביותר בהסטוריה של יוון המודרנית לאחר שחרורה מהשלטון העותומאני, ושיחק בתפקיד מרכזי בעיצובה של יוון החדשה.
בחזית המבנה ובכניסה להיכל ניצבים שמונה עמודים קורינתיים ועוד ארבעה עמודים מאחוריהם. משני צידי אולם הכניסה, נפרס המבנה עם שני צדדים סימטריים לחלוטין, הן בחזית והן בחלוקה הפנימית. ובמרכזו נמצאת הסטואה, חלל עגול וגדול מוקף עמודים קורינתיים, הוא חלל התערוכות הגדול ששטחו מעל 4500 מ"ר. בתוך הזאפיון מלבד הסטואה המרכזית, כאמור הכל סימטרי, ומשני צידיו חללים זהים, וכך מכל צד גם חצר פנימית של קרוב לאלף מ"ר כל אחת. וכיום המבנה מאחר ועידות ותערוכות בנלאומיות.
גני זאפיון, הם הגנים המטופחים המקיפים את המבנה, עם שבילים מסודרים, בריכות דגים, ברווזים, מזרקה, ושפע של עצים, פרחים וציוץ ציפורים. אנו אוהבים את השקט שיש פה, שנמצא מרחק צעדים מהשאון של העיר. מרכז אתונה בהחלט מקום אינטנסיבי, ופינה שקטה ופסטוראלית כזאת בלב ליבה, זה באמת נכס.