כתב וצילם: ארנון אריאלי
מרבית התיירים הפוקדים את אתונה אינם מחמיצים את טקס חילופי המשמרות הקצר והמסקרן, הכולל צעידה של חיילי משמר לבושים מדים מסורתיים, הנפת דגלים ונשק. הטקס מתקיים מידי שעה עגולה בכל שעות היממה ברחבת קבר החייל האלמוני, בכיכר סינדגמה למרגלות הפרלמנט היווני. בכל יום ראשון בשעה 10:40 מתקיים הטקס המרכזי, המורחב והססגוני בליווי מצעד תזמורתי הכולל 120 חיילים, הוא אורך כ 20 דקות שבמהלכן נסגר הרחוב לתנועה. המוני תיירים מתמקמים במקום מבעוד מועד כדי לתפוס עמדות תצפית טובות לצפיה וצילום.
חיילי משמר הנשיאות נקראים Evzonas. זהו מושג עתיק יומין שזכה לאזכור כבר לפני 2500 שנה באיליאדה של הומרוס, ופירושו: "לוחם רגלי חגור היטב". 36 שנים לאחר עצמאותה של יוון בשנת 1868 החזיר צבא יוון עטרה ליושנה, והקים מספר גדודים של לוחמים אבזונים, חיילים מובחרים, לוחמי הרים אשר נלחמו בקרבות נגד העות'מאנים, במלחמת העולם הראשונה, במלחמות הבלקן ובמלחמת העולם השניה. הפעולות ההרואיות במהלך מלחמות הבלקן עיצבו את דמות החיילים הגיבורים בתודעה היוונית.
למרות שכיום מדובר ביחידה טקסית בלבד, חיילי המשמר הם חיילים מובחרים ומאומנים היטב והשרות ביחידה זו נחשב לכבוד גדול. אחד הקריטריונים לשרות ביחידה הוא גובה של לפחות 190 ס"מ. חיילי היחידה שומרים בין היתר גם על ארמון הנשיאות, ומבצעים את הטקס היומי של הנפת הדגל באקרופוליס בכל יום ראשון בשעה 08:00.
מדי החיילים הם סמל לגאווה לאומית. חיילי המשמר לבושים מדים בוהקים וצבעוניים בהתאם לעונה. בקיץ מדי חאקי, ובחורף מדי צמר כחולים. בימי ראשון, ימי חג או בטקסים מיוחדים של קבלת פנים לנכבדים, הלבוש המסורתי כולל חצאית לבנה המכונה בשם Foustanella ובה 400 כפלים המייצגים את מספר השנים שבהן יוון הייתה תחת הכיבוש העות'מאני. החצאית מיוצרת בעבודת יד אצל אמן מיוחד, יודעי דבר טוענים שלוקח לו 80 ימים כדי להכינה... ציורים על גבי אגרטלים שהתגלו מהתקופה הביזנטית מעידים על כך ששמלת הפוסטנלה הייתה בשימוש בשטחים היוונים עוד במאה ה12 לספירה.
הנעליים של חיילי האבזונס נקראות Tsarouchia משקלן מעל 3 ק"ג. הנעל עשויה מעור של פרה. תפירת עור הנעל מתבצעת ידנית בעזרת 300 תפרים. בבסיס הנעל נעוצים 60 מסמרים היוצרים צליל של קרב במהלך הדריכה והרקיעה. קצה הנעל מופנה כלפי מעלה ומכוסה בפונפון משי שחור. על הגרביים הנקראים Priskelides מותקנות ביריות משי.
חיילי המשמר מתחלפים כאמור בכל שעה. הם חמושים ברובה Grand M1 השוקל מעל 5 ק"ג המפעיל לחץ עצום על הגוף כאשר הוא מוטח אל הכתף בסוף כל תנועה. לחיילי האבזונס נלווה חייל תורן שתפקידו לפקח עליהם ולתמוך בהם בשעת הצורך. התנועה והדיבור אסורים עליהם במשך שעה תמימה בה הם עומדים בדום מתוח וחשופים לקור ולחום. כאשר חייל המשמר חש במצוקה כלשהי וזקוק לעזרה, הוא מבצע נקישה על הקרקע בעזרת קת הרובה, החייל התורן ניגש אליו ושואל אותו לשלומו, האבזונס לא יכול לענות לו בדיבור, אלא במיצמוצים בלבד. מיצמוץ אחד כתגובה לשאלה פרושו כן, שני מיצמוצים מסמנים לא, ושלושה מיצמוצים, אינני יודע.
אנדרטת קבר החייל האלמוני נחנכה ביום העצמאות היווני בתאריך 25.3.1832 היא מייצגת את הזכרון המשותף של כל החיילים האלמונים שנפלו בקרב. בחזית הפסל בחצוב בקיר דמותו לוחם השוכב על הקרקע, לראשו קסדה יוונית עתיקה וידו אוחזת במגן. בצידי הפסל ישנם ציטוטים מספרו של תוקידידס, ההיסטוריון היווני איש אתונה מהמאה ה 5 לפנה"ס. באחד מהציטוטים נכתב כך: "כדור הארץ מלא בקברים של חיילים גיבורים" כמו כן מצויינים על הקיר שמות של קרבות לאורך ההיסטוריה היוונית.
קישורים לכתבות נוספות בנושאים קרובים
שכונת אנפיוטיקה הנפלאה - הכפר הנסתר למרגלות האקרופוליס, אשר נבנה על ידי פועלים מיומנים שהובאו במיוחד מהאי אנאפי כדי לבנות את מבנה הפרלמנט בכיכר סינדגמה.
המוזיאון הלאומי ההיסטורי - השוכן במבנה הפרלמנט הישן של אתונה ומתעד את ההיסטוריה של יוון המודרנית.