Greece and the islands- אתר יוון והאיים

האתר המקצועי בישראל ליעוץ, תכנון והזמנה של חופשה או טיול באתונה

הקהילה היהודית באתונה

עיקבו אחר אתר אתונה מקבוצת יוון והאיים בפייסבוק || וגם קבוצת סלוניקי

נדמה כאילו גילינו את יוון רק אתמול, אבל מסתבר שיהודים חיו בה עוד לפני הספירה, הרבה לפני הטברנות התיירותיות ובתי המלון על קו החוף. התיירות הישראלית שהתחילה לצבור תאוצה מרשימה בשנים האחרונות כבר הביאה למספר נקודות ציון על המפה היוונית בעברית, אפילו מנות ישראליות במסעדות כבר קיימות. רגע לפני שנרגיש שאנחנו יודעים עליה הכל, נחזור לרגע ליהודים שראו את חופיה התכולים הרבה לפנינו. 
לאורך ההיסטוריה של יוון היהודים התקיימו בה לצד היוונים. אלו ראו תקופות יפות של שגשוג, פריחה ותמיכה מהמוסדות המקומיים, אך גם תקופות חשוכות בהיסטוריה בה הם נטבחו בימי השואה, כאשר השלטונות המקומיים הצליחו להציל רק את חלקם. מאז האוכלוסייה הלכה וגדלה, בחלקה עלתה לארץ ובחלקה נשארה לקלוט גלי הגירה מישראל שמצאו בה התגשמות החלומות. אומרים עליה שהיא חיה את הרגע מבלי לחשוש מהמחר, שהיא שמחה וחופשייה ולא נותנת ללחץ להשתלט על הוויתה, שהתושבים בה חיים בשלווה. ריקודים, אוכל, ויאסו מהדהדים את הקסם של המקום, וזה אולי גם מה שממשיך ומושך אותנו לשם גם לאחר אלפי שנים. יותר מכל יוון היוותה לנו בית, אחד מהעתיקים שידענו מעבר לים, ואולי בשל ההיסטוריה הארוכה שיש לנו איתה, אנחנו ממשיכים להימשך לריחות, הנופים והאווירה הקסומה.
הקהילה היהודית חיה באתונה עוד בתקופת המאה החמישית לפני הספירה. מאז ועד היום היא הספיקה לעבור דרך נקודות ציון היסטוריות, מהשואה, דרך המשבר הכלכלי ועד הגירת ישראלים שביקשו לפתוח בחיים חדשים במקום. נכון לימים אלו הקהילה היהודית באתונה מהווה שני שליש מכלל יהדות יוון, כ - 2500 יהודים חיים בה והיא נחשבת לאחת הקהילות היהודיות העתיקות ביותר בעולם מחוץ לארץ ישראל.
עדות ראשונה ליהדות אתונה מציינת את קיומם של היהודים בתקופה של שנת 85 לפנה"ס. בתקופת ימי הביניים רוב הקהילה היהודית חיה בעיקרה בסלוניקי הנמצאת ב צפון יוון. בסוף המאה ה - 15 יהודי ספרד שגורשו מצאו ביוון מקלט וזו עזרה להצילם. החל מהמאה ה19, עם קבלת העצמאות של יוון וסיום הכיבוש העות'מאני ששלט בה, התחיל המקום לשגשג ואיתו קהילת יהודי אתונה. קליטת יהודים מרחבי אירופה ובניהם משפחת רוטשילד הביאו למעמדה של הקהילה לכדי פריחה.
כשאתונה זכתה למעמד של בירת יוון ב 1834 החלה להתחדש בה הקהילה היהודית, יהודים החלו להגיע מגרמניה והעירייה החליטה לתרום מגרש למטרת הקמת בית כנסת ליהודים, כשלאחר מכן חזרה בה מהחלטתה. מאוחר יותר ב 1889 כשהקהילה קיבלה הכרה רשמית ומנתה כ 250 יהודים ובראשם עמדה משפחת רוטשילד הוקמו לטובתה שלושה בתי כנסת קטנים. הקהילה הלכה וגדלה עד שהכילה 3000 יהודים, שכללו אשכנזים שנחשבו לותיקים במקום ובכך פקדו את העמדות החשובות בכלכלה ומולם היו הספרדים שנחשבו למהגרים חדשים ועסקו בעיקר במסחר.
יהודי אתונה בתקופת השואה
את ימיה היפים של הקהילה היהודית גדעו באכזריות הנאצים בתקופת מלחמת העולם השנייה. בשנת 1941 פקד את יוון רעב כבד עקב לקיחת משאביה ע"י הגרמנים. תוצרים חקלאיים ותעשיה שהגרמנים סיפחו אל גרמניה הותירו אותה עם שיעורי רעב ומוות של 300 איש בקירוב ביום.
הנאצים הגיעו לאתונה בשנת 1943 והחלו בהכנות לגירוש של היהודים למחנות ברחבי אירופה. מאמצים כבירים של ארגוני המחתרת יחד הרב ברזילי רב הקהילה, ובסיעו הרב של דמסקינוס הארכיבישוף של אתונה, ואנגלוס אוורט מפקד משטרת אתונה,אשר סייעו בהנפקת אלפי תעודות זהות חדשות ליהודים תחת זהות נוצרית  סייעו לחלקם לברוח ולהסתתר מהנאצים.  יהודי סלוניקי אשר הצליחו להימלט מהגרוש למחנות המוות והגיעו לאתונה סיפרו ליהודים במקום על שהתרחש בסלוניקי, אך יהודי הנאיבים שהגדירו עצמם כיוונים לא הבינו את חומרת המצב.  
כ 1500 יהודים נלקחו ע"י הנאצים, עם סיום המלחמה כ 5000 יהודים יצאו ממקום מחבואם, כשמתוכם עלו 1500 יהודים לארץ ישראל.
בשנת 1973 התגוררו באתונה 2600 יהודים בקירוב, כמחצית מיהודי יוון. מאוחר יותר בשנת 1997 עלה מספרם ל 3000, כשיהדות יוון עמדה על 5000 איש.
בתי הכנסת והמוזיאון היהודי
לאתונה שני בתי כנסת הסמוכים זה לזה, כיום פעיל בית הכנסת הספרדי הפתוח בימי שני וחמישי, שבתות וחגים. מרכז נוסף לצרכי הקהילה הוא בית חב"ד הממוקם במרכזה של העיר. המקום בנוי משלוש קומות ומכיל גם אולם אירועים, ספרייה ומסעדה כשרה המארחת גם מקומיים לא יהודים.
מומלץ מאד לבקר במוזיאון היהודי של יוון  (בכתובת: Nikis 39) אשר נוסד בשנת 1977 מתוך רצון להציג, לשמר, ולספר את סיפורה ההיסטורי של יהודי יוון לאורך 2,300 שנים. המוזיאון מציג אוסף עשיר של חפצי אמנות, תשמישי קדושה ועוד מוצגים רבים המאירים צדדים שונים בחייהם כמו חגים, בתי כנסת, תקופת השואה, המסורת ועוד. ניתן לראות במוזיאון תערוכות משתנות בנושאי היהדות.
נכון לימים אלו הקהילה היהודית באתונה מהווה שני שליש מכלל יהדות יוון, כ 2500 יהודים חיים בה והיא נחשבת לאחת הקהילות היהודיות העתיקות ביותר בעולם מחוץ לארץ ישראל.
אז בפעם הבאה שאתם אורזים מזוודה לטיול באתונה, זכרו את השושלת הענפה של היהודים שחיו בה אלפי שנים, קהילה אשר שמרה על צביונה המיוחד, הקימה בתי כנסת וניהלה יחסי שכנות טובים עם היוונים. בשביל לשמוע את סיפורה תוכלו להגיע גם אל בתי הכנסת והמוזיאון שיאפשרו לכם הצצה אל היסטוריה של עם שהחל שם את דרכו לפני אלפי שנים וממשיך לחיות בו עד עצם היום הזה.

Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il