בית המאפה אריסטון ARISTON (שפרושו הוא מושלם ביוונית), הוא אחד מהמקומות הידועים והמוכרים לאתונאים הותיקים ואניני הטעם. הוא פועל במרכז אתונה באותו מקום מאז שנת 1910 כאשר גולת הכותרת שלו היא בהכנת "טירופיתה קורו" עליה יסופר כאן
.
את המקום הקים בשנת 1910 תיאודוריס פניוטופולוס (כאן בתמונה) אשר היגר לאתונה מקונסטנטינופולי הלא היא איסטנבול, ומאז ועד היום העסק מנוהל ע"י בני המשפחה לדורותיה. פגשתי שם את אנסטסיו לובוטסיס בעלה של נכדתו של פניוטופולוס שמנהל את המקום כיום, ואת נינו, דימיטריס, שעובד שם. הם ערכו לי סיור מקיף במקום כולל בקומת המרתף בה מתרחש תהליך היצור, שם סיפרו לי את סיפורו ההסטורי של בית המאפה המיוחד במינו "אריסטון".
טירופיתה הוא מונח כללי למאפה גבינה: טירו = גבינה, פיתה = מאפה, וביחד מאפה גבינה.
מקורו של המאפה "טירופיתה קורו" הוא מטורקיה. (בטורקית משמעות המילה קורו – יבש). בניגוד לטירופיתה הרגילה שעשויה מבצק פילו ומצויה בכל מקום ביוון, המאפה כאן עשוי מבצק פריך. המתכון כמובן סודי וכל עובד חתום על הסכם סודיות. הפרטים היחידים שהם הסכימו לנדב אודות המרכיבים שלו הם כי הוא מכיל ארבעה סוגים שונים של גבינת פטה, חמאה, ושאינו מכיל ביצים.
בכל יום בשעה 05:00 מתחילים לעבוד בקומת המרתף על הכנת המאפים. הם מכינים בעבודת יד כ 1500 מאפי טירופיתה קורו ביום, שנאפים בתנור בריטי מתוצרת DUMBRILL, (הנראה כאן בתמונה) שקיים במקום מאז 1947. מעלית שירות עתיקת יומין מעלה את המגשים העמוסים והריחניים קומה אחת מעלה אל קומת הכניסה.
בחודש מרץ השנה הוכר המקום ע"י שלטונות יוון כמקום היסטורי חשוב במיוחד, זאת בעקבות המוניטין לו הוא זוכה הודות למספר השנים הרבות שהוא פועל ומשום שאומנים ואח"מים רבים נוהגים להגיע לשם בקביעות על מנת לאכול את המאפה. בית המאפה שרד גם את השנים הקשות של הכיבוש הנאצי בעיר אתונה, כאן המקום לציין כי מטה הגסטאפו הנאצי שכן במבנה של מלון Grande Bretagne דהיום במרחק של 100 מטר מבית המאפה.
דימיטריס סיפר שלפני זמן מה נכנס למקום אדם מבוגר בן 98 מדדה עם הליכון, שהכריז בגאווה כי הגיע במיוחד על מנת לשחזר את זיכרון טעם הילדות. אתונאים נוספים סיפרו לי שגם הם זוכרים שהגיעו עם הוריהם כילדים בימי ראשון כדי לאכול שם את המאפה ששומר לדבריהם על אותו טעם משך עשרות בשנים. כאן בתמונה ניתן לראות צילום נדיר משנת 1929 של הרחוב והמקום בו שכן בית המאפה אריסטון.
אין במקום מקומות ישיבה וגם לא מתבצעים משלוחים. את המאפה לוקחים בשקית נייר ויוצאים אל הרחוב, כמובן שלא ניתן לעמוד בפיתוי והוא נבלע במהירות הבזק, גם אם תיכננת במקרה לאכול אותו במועד מאוחר יותר. למרות ההצלחה הרבה של העסק אין לו סניפים נוספים באתונה. עד 1995 טירופיתה קורו היתה המוצר היחיד שנאפה ונמכר שם, כיום נמכרים גם מאפים נוספים, אולם גולת הכותרת של המקום, הוא המאפה הזה, שעולה 1.70 יורו ליחידה.
המקום פתוח בכל יום בין השעות 7:30 ל 18:00.
כתובת: רחוב Voulis 10 בסמוך למלון astor
כתב וצילם: ארנון אריאלי
ראו גם : מסעדות מומלצות באתונה | טיסה לאתונה | הזמנת מונית באתונה | הכל על יוון והאיים