האקרופוליס של אתונה Acropolis of athens
מלונות מומלצים ליד האקרופוליס באתונה: לחצו כאן ראו גם הכתבה המלאה על מוזיאון האקרופוליס
הזמינו כרטיסים לאקרופוליס מראש Save the line
חיסכו את התור בכניסה לאקרופוליס והזמינו כרטיס כניסה מראש, ישנם כרטיסים רק לכניסה לאקרופוליס וישנם כרטיסים משולבים של האקרופוליס אם המוזיאון של האקרופוליס, וגם כרטיסים משולבים למספר אטרקציות ואתרים חשובים באתונה, קנייה של כרטיס מראש חוסכת עת העמידה הארוכה בתור בכניסה לאקרופוליס בימים שהאתר מלא במבקרים, בשנים האחרונות יותר ויותר מטיילים רוכשים כרטיס מראש וחוסכים זמן יקר בטיול שלהם באתונה, לפניכם מפרט כרטיסים שניתן לרכוש לאקרופוליס.
אקרו-פסגה, פוליס-עיר
אקרופוליס - העיר העליונה, מקום בו בדרך כלל החלה התפתחותה של העיר המקורית ,שם היה משכנו המלך וסביבו מקדשים ומבנים עיקרים של העיר, האקרופוליס כשמה כן היא ממוקמת על גבעה אשר משקיפה מגבוה לעבר העיר ומכל העיר היה ניתן לצפות בה. הסיבה לכך הייתה בראש ובראשונה אסטרטגית. מעין יעד מבוצר שקשה להגיע אליו, מקום מבודד מהסביבה ובעל מרחק בטחון מהסביבה, מה שהקנה תחושה של הגנה ובטחון ליושבים בה.
האקרופוליס של אתונה ובראשו הפרתנון הוא אחד המבנים המזוהים בעולם, חיקויים רבים נרשמו תחתיו. המבנה מייצג שיא של תרבות, יכולת של האדם בעולם העתיק ומסמל תרבות ודרך חיים אשר עד היום העולם המערבי מושתת עליה בהרבה תחומים: אם זה פוליטיקה וחיי חברה, תרבות ובידור (הצגות,מחזות זמר וכו..),ספרות ,ארכיטקטורה ואפילו שפה , אנחנו משתמשים במונחים מתקופת יוון העתיקה ביום יום.
האקרופוליס של אתונה הוא אתר מורשת עולמית תרבותי, האגדה מספרת שהמלך הראשון של אתונה Cerops אשר נולד מהאדמה, היה חצי בן אדם חצי נחש התמקם בראש הגבעה וקרא לה אתונה.
קצת היסטוריה: תקופה הניאוליתית אשר היא בעצם העת האחרונה של תקופת האבן החדשה (האלף השישי לפנה"ס) כבר אז ישנם ממצאים של התיישבות על הגבעה.
ישנם ממצאים נוספים שכבר בתקופה המיקנית (השלב האחרון של תקופת הברונזה) היה במקום מבנה כלשהו סוג של מגרון אשר גדול סופרי תבל דיבר עליו בספריו הלא הוא הומרוס, בכלל כל התקופה הנ"ל הייתה לתפאורה בשירת הומרוס.
בתקופה הארכאית-800 לפנה"ס עד לכ 480 לפנה"ס מלחמת יוון-פרס בתקופה זו יוון התעצבה הגיעה לשיאה במאה החמישית לפנה"ס, בתקופה שבין מלחמת יוון –פרס למלחמת פולופונסית הראשונה הנהיג פריקלס את אתונה. פריקלס הידוע כ"האזרח הראשון של אתונה" קידם את אתונה מבחינה תרבותית וארכיטקטונית כאחד, תחת שלטונו נבנו רוב המבנים שעל האקרופוליס, האקרופוליס תפקדה ומבניה נשמרו גם בתקופה הרומית וימיי הביינים.
ב-1458 כבשה האימפריה העותומאנית את אתונה, במאה ה-17 גודלה של אתונה הייתה כשל כפר ,ב1687 פלשו הוונציאנים לאטיקה לאחר ניסיון כושל של הטורקים לפלוש לוינה, האחרונים זיהו שכוחם של הטורקים קטן ואלו התקיפו, באחת מההתקפות פגז טועה (או לא) מצא את עצמו מרחף לעבר האקרופוליס עליה ניצב בגאון מיקדש הפרתנון עליו נרחיב בהמשך. בתוך מבנה הפרתנון אחסנו העותמאנים חומרי נפץ ואבק שריפה, הפגז שהתפוצץ גרם להרס רב והיוה את אות הפתיחה לתקופה רצופה של הרס המבנים ושוד של פסלים ועיטורים שקישטו את הפרתנון והמקדשים שסביבו. העותמאנים שלא יחסו כל ערך למבננים הללו הוסיפו חטא על פשע ובנו חומות וביצורים סביב האקרופוליס כשאר חומרי הבנייה היו אבנים שפורקו מהמקדשים ההרוסים.
במאה ה-19 נלקחו על ידי תומאס ברוס והשגריר הבריטי פסלים יוונים ואוצרות לבריטניה, משנת 1975 משרד התרבות היווני עסוק בשיקום האיזור, פאנאתאניה היה פסטיבל שנערך מידי שנה להלל את תרבות יוון ואת כוחה,
קצת אדריכלות:
האדריכלים ביוון היו בקטגוריה של אמנים. האמנים הללו כמו הרבה אמנים בהיסטוריה לא זכו להכרה בזמן חייהם אלא לאחר מותם כך גם איקטיניוס אשר בנה את הפרתנון.האדריכלות של יוון העתיקה (הקלאסית וההלניסטית)השפיעה רבות על עולם הבניה המודרני אשר בנו מבנים עם אלמנטים יוונים קלאסים,לדוגמא "שער ברנדבורג" "קפיטול בוושינגטון" "בית האופרה המלכותי קובנט גארדן" אשר בלונדון.
הנה שלושה סגנונות של עמודים בסגנון יווני ,הראשון ה"דורי" סגנון של עמוד חסון וחלק אשר בראשו ובתחתית ישנו משטח מרובע שטוח, סגנון מסיבי אשר היה ידוע יותר ביבשת יוון. הסגנון השני "יוני" עמודים דקים יותר אלגנטים עם קימורים וקישוטים בראשו של העמוד,השלישי "קורינתי" אשר היה המפואר מבין השלושה עם הרבה פרטים טכנים בגימורים שלו, לכן גם היה פחות שכיח מבין השלושה, המאפיינים העיקרים של סגנון התקופה, הבנייה נערכה בעקר מחומרים כמו שיש ואבן, רוב המבנים היו סימטרים, גמלונים היה מאפיין יחודי ליוון שזה מבנה של משולש שווה שוקיים ,כפי שנאמר סגנון העמודים היה דומיננטי בהחלט. האדריכלות היוונית היא סמל של מצוינות ,דיוק. המקדשים היו בנויים על בסיס מלבני ,שורה אחת או יותר של עמודים (יוני או דורי) על כל צד, צורות מאוחדות קבועות אשר משתלבות בצורה הרמונית וסימטרית במבנה העשויות מאבן גיר ושיש ,האלמנטים של המקדש בעבר היו עשויים גם מעץ.
המבנים באקרופוליס של אתונה היו מסודרים בעיקר בהתאם למבנה טופוגרפי לדוגמא התיאטרון אשר בנוי על גבעה נוצר בה יכלו לצפות גם היושבים המרוחקים, כך נוצר היציע ,אגב המילה תיאטרון משמעותה צפייה.
מבנים עיקרים באקרופוליס: הפרתנון-אולי המבנה הידוע על האקרופוליס ,נבנה בין 447 לפנה"ס ל-432 לפנה"ס ע"י האדריכלים הם Iktinos ו Kallikrates ,המבנה הוקם לכבוד האלה "אתנה" ,אתנה אלת החכמה והמלחמה,הבתולה הנצחית. הפרתנון מלבד מקדש היה גם בית אוצר ,מאוחר יותר היה גם למסגד ולבית אחסון של אבק שריפה בתקופה העותומנית. התיאטרון- תיאטרון דיוניסוס אל הטבע והפריון אשר מזוהה כאל היין, נבנה לכבודו. סוף מאה ה-6 ותחילת ה-5 לפנה"ס, התיאטרון נבנה על גבעה אשר יצרה יציע בצורת פרסה. במרכז התאטרון הייתה האורקסטרה ובה מזבח לכבוד דיוניסוס, מתחת היו החדרים של "כירון" המעביר את המתים אל השאול.מקדש ארכאתוס - מקדש אשר נבנה לכבוד המלך ארכאתון אשר נולד לפי המיתולוגיה באופן די מוזר, נולד מהזרע של האש של הפיסטוס אשר זה ניסה לאנוס את אתנה וזו זרקה את זרעו וכך נולד המלך. על הסיפור המלא ניתן לקרוא בעמוד המיתולוגיה היוונית בערך "אתנה" - מיתוס ארכתוניוס על המרפסת הארכאתוס ניצבות 6 קריאטידות, עמודים המפוסלים בדמות אשה, אלה אינם הפסלים המקוריים אלא העתקים. 5 הפסלים המקוריים הועברו למוזיאון האקרופוליס, בעוד הקריאטידה השישית נמצאת במוזאון הבריטי בלונדון. פרופילאה- שער בכניסה של האקרופוליס.(בדומה לשער ברנדבורג ברלין) זהו רק קמצוץ ממה שניתן לראות האקרופוליס, חזרה לימינו...לדעתנו בימי הקיץ מומלץ להגיע בשעות הבוקר המוקדמות מכיוון שהשמש עדיין לא קופחת על הפדחת. למרות זאת ישנם מספיק בתי קפה ומסעדות בדרך לאקרופוליס בהם אתם יכולים לנוח ולהרהר אודות האלה אתנה. מקדש אתנה ניקה - מקדש קטן הממוקם סמוך לפרופילאה. זה היה מקום פולחנה של האלה אתנה המכונה בשם אתנה ניקה - אלת הנצחון. במקדש שוקם מספר פעמים, התבליטים הוסרו ממנו ומוצגים כיום במוזיאון האקרופוליס.
שש הקריאטידות במרפסת מקדש הארכאתוס
מלונות מומלצים באתונה | ||||
כנסו לעמוד המלונות המומלצים שלנו לבחירה נכונה של מלון באתונה | ||||
|
מיקום האקרופוליס של אתונה והוראות הגעה:
האקרופוליס ממוקם מעל רובע פלאקה, הוא הרובע המתוייר ביותר של אתונה, אם תגיעו לאתונה ברכבת התחתית מנמל התעופה, רדו בתחנת Monastiraki , צאו מהתחנה והביטו ימינה ולמעלה והאקרופוליס יופיע בפניכם במלוא הדרו, תחנה אחת נוספת מסינטאגמה ברכבת לכיוון Elliniko תוביל אתכם לתחנת Acropoli זו הנקודה הקרובה ביותר לכניסה למתחם האקרופוליס, בקיץ הצטיידו בנעלים נוחות להליכה ובשתיה, אמנם על האקרופוליס עצמו הגבוהה יחסית קיימת לעתים רוח קלילה אך עשוי להיות חם ולח, תהנו.
ימים ושעות פתיחת מתחם האקרופוליס ועלויות כניסה:
מחיר 20 יורו לאדם או 30 יורו לאדם בכרטיס משולב ביחד עם מוזיאון האקרופוליס.
זכאים להנחה (בהצגת תעודת פנסיונר)
ילדים עד גיל 18 חינם
קיץ-יום שני עד שבת-7:30 -19:00
יום ראשון 10:00-19:30
חורף-9:00-15:30
שימו לב שהשעות עשויות להשתנות בשל אילוצים מוניציפליים ושביתות וכן גם המחירים.
ימים בהם האתר סגור:
1 ינואר
25 במרץ
1 במאי
ביום ראשון של חג הפסחא
25 ו-26 בדצמבר
קישור לאתר הרשמי של האקרופוליס כולל הזמנת כרטיסים אונליין ומידע חשוב נוסף.
ראו את עמוד עמוד אטרקציות ופעילויות באתונה
זקוקים המלצה על מלון באתונה, או על חברה לסיורים מודרכים, או על השכרת רכב או על נושא אחר הקשר לביקור באתונה?
השאירו פנייה לצוות השרות החינמי של אתר אתונה מקבוצת יוון והאיים, ונשמח לסייע, השרות ללא תשלום.
כללי זהירות בעת ביקור באקרופוליס באתונה:
רצוי מאד לקחת מדריך מקומי ואיתו לבצע את הסיור באתר האקרופוליס, אם אתם מטיילים עצמאית חשוב להקפיד על הליכה באיזורים המותרים בלבד ולא לחצות את השטחים האסורים למעבר, לא אחת מטיילים מרחבי העולם אשר חצו את האיזורים האסורים להליכה מצאו את מותם בנפילה מההר עליו בנוי האקרופוליס, אל תעשו קיצורי דרך ועל תחסכו כסף על מדריך מקומי, כמו כן הימנעו מריצה, חלקים מסויימים מלוחות השייש חלקים למדי ואפשר להחליק מהם ולהפצע, לכו עם נעלי הליכה נוחות וטובות ואל תבצעו תנועות חפוזות, שימו לב שהאקרופוליס עוד מימי קדם וגם היום הוא אחד הספוטים המומלצים ביותר, במובן השלילי שבדבר להתאבדויות באתונה.
תגיות: אקרופוליס, אתונה, האקרופוליס של אתונה