כתב וצילם: ארנון אריאלי
הגרפיטי באתונה היא תופעה מרתקת ופנים רבות לה. מצד אחד היא מייצגת אמנות רחוב מרהיבה, אך מנגד מדובר בוונדליזם לשמו. בכל מקרה אתונה הפכה לגן עדן לאמני הגרפיטי מיוון ומהעולם.
נתחיל מזה שמקורו של הביטוי גרפיטי הוא יווני, grafi פרושו לכתוב וכתיבה היא grafontas וכן הלאה, מכאן באים גם הגרפיקה והגרפולוג. תופעת הגרפיטי הייתה נהוגה עוד ביוון העתיקה אז נהגו לגלף ציורים וכתובות ישירות על הקירות ויש לכך עדויות רבות. קשה למצוא באתונה פינה אחת שלא כוסתה בתרסיס של צבע. ססמאות פוליטיות, דמויות אנימציה וציורי קיר על גבי חזיתות של מבנים מכל הסוגים, שלטי רחוב, ספסלים, סלעים, קרונות רכבת ובכל מקום אפשרי. על פי החוק היווני חל איסור על הגרפיטי בחוצות אך החוק לא נאכף ברצינות בדומה לכך שהוא לא נאכף על המעשנים בטברנות וכנגד רוכבי האופנועים ללא קסדה. במדינה בה המרחב הציבורי אינו שייך לאף אחד אמני הרחוב יחד עם ונדליסטים למיניהם לוקחים את האמנות שלהם לרחובות אתונה ומכסים אותה בחזון וביצירה שלהם וכך הפכה אתונה "למכה" של אמנות הרחוב באירופה. הגרפיטי באתונה נחלק כיום לשלושה סוגים עיקרים: הראשון מביניהם הוא זה המכוער שמייצג את הוונדליזם לשמו, הוא מתבצע בעיקר מצידם של צעירים מובטלים ומיואשים המצויידים בתרסיסי צבע ופורקים את תיסכולם על ידי שרבוט קשקושים, ססמאות וכתובות נאצה בכל אתר אפשרי, הם אינם בוחלים בביניינים ניאו קלאסים מהמאה ה 19 או באתרים הסטוריים וארכאולוגים אחרים. הסוג השני מייצג יותר את חופש הביטוי הפוליטי והחברתי אך גם לו פנים מכוערות. היוונים רגילים לצאת להפגנות סוערות ולהביע את דעתם בחוצות עוד מימי הכיבוש הנאצי ומלחמת האזרחים שהתרחשה לאחר מכן. אז וגם בשנות ה 60 - 70 מועד בו נשלטה יוון על ידי דיקטטורה צבאית, השימוש בגרפיטי כמחאה היה נפוץ מאד. הכתובות והססמאות הפוליטיות והחברתיות שהחלו כבר אז ונרגעו עם הזמן קבלו משנה תוקף והתגברו בצורה מטאורית עם ההתרסקות הפיננסית והמשבר הכלכלי החמור אשר החל בשנת 2008. הקריסה הכלכלית הולידה בעקבותיה פרץ של אנרגיה יצירתית, מבחינתם של מרססי הכתובות שהם בדרך כלל אנשים ממעמד הביניים ואו אנרכיסטים למיניהם, מדובר בחופש ביטוי ובביקורת לגיטימית על המצב. בכמה מקומות אחרים בעיר חלק מהתופעה הוא סימון טריטוריה בין קבוצות בריונים שכן הם נוהגים לתייג את שמם האמנותי על גבי היצירות. לדוגמא יאניס רופא שיניים אשר איבד את עבודתו ונותר חסר מעש יוצא באישון לילה עם מסכה על פניו ומיכל תרסיס בידו, מרסס במהירות ציור של פצצת תבערה על אחד מקירות הבתים הציבוריים וממהר לשוב לביתו. לדבריו מטרתו היא "לספק תעמולה חברתית פוליטית אשר תגרום לאזרחים לחשוב" ומבחינתו זו הבעת תקוה לעתיד טוב יותר. מה שמאפיין את התופעה בחוצות היא ההתחדשות המתמדת ממש כמו בתערוכה מתחלפת, זה קורה בגלל הסיבה הפשוטה שלא נותרו קירות פנויים, אמן יכול לסיים את עבודתו ולגלות כעבור זמן קצר כי היא נמחקה וציור אחר מתנוסס במקומה. התמונות הבאות מייצגות חלק מהתופעות המתוארות עד כה
בשכונת אקסרחיה הידועה לשמצה שם מתרכזים אנרכיסטים רבים ניתן לחזות בססמאות וקריקטורת רבות מסוג הזה. רבים מהפועלים בתחום המחשיבים עצמם להיפסטרים אשר הצטרפו לאחרונה לעשייה זאת למדו את העבודה בבתי ספר לאומנויות שם מתקיימים קורסים בציורי רחוב ואלה מתורגמים מיד לגרפיטי העוסק בגזענות, ניצול וקפיטליזם. ראש עיריית אתונה Giorgos Kaminis מודה שכל העניין של הגרפיטי יצא מכלל שליטה ופתח במלחמה למען ניקוי העיר מהכתובות המכוערות, בהעדר תקציבים לנושא הוא מזמין את תושבי העיר לתרום את חלקם ולקחת חלק בעבודה הסיזיפית שתכליתה הוא ניקוי הכתובות הבלתי נגמרות ובעזרה שוטפת על הגנת המרחב הציבורי. כמו כן אימץ את הססמא הידועה "אם אינך יכול לנצח אותם הצטרף אליהם". העירייה החלה לשתף פעולה עם אמני גרפיטי יחד עם ספונסרים ויצרני צבעים אקולוגיים במבצע צביעה מחדש של בתים ישנים בשכונות העיר מה שגרם להכנסת צבע וחיים לג'ונגל הבטון הצפוף של אתונה.
הסוג השלישי של הגרפיטי בעיר הוא זה האמנותי, אתונה הייתה מאז ומתמיד מקום מעורר השראה לאמנים והפכה לגן עדן לאמני הגרפיטי המקומיים והבינלאומיים. הרשות העירונית תומכת בכך באופן מובהק, מממנת ונותנת חסויות לפרויקטים של גרפיטי כל זאת במטרה שהדבר יתבצע תחת שליטה ובמקומות הרצויים. זה קורה בעיקר בשכונות קרמיקוס, מטחורגיו, גאזי, פלאקה, פסירי, אקסרחיה ופיראוס.לא כל האמנים רואים זאת בעין יפה מאחר ולדעתם, ברגע שאמנות הגרפיטי הופכת לאמנות מוזמנת זה סימן לכך שהעיר והמדינה יוצאים מהמשבר הכלכלי ולא כך הוא. הם מאמינים שהרשויות מזמינות את העבודות רק כדי לדכא את הביטוי החברתי של הגרפיטי ולטשטש את המסר שלה "השלטונות רוצים לאמץ אותנו רק כדי לשבור אותנו ולשלוט בנו" כך אומרים המתנגדים להליך הליווי והפיקוח מצד הרשויות.
אחד מהאמנים הבינלאומיים והמפורסמים ביותר בעולם הפועל וחי באתונה כיום הוא זה המכונה "WD" הוא האמן שצייר את הגרפיטי הכי מפורסם באתונה- תמונת הינשוף המתנוססת בראש העמוד. הגרפיטי התבצע על גבי בניין נטוש בשכונת מטקסורגיו בקרן הרחובות paleologou / psaron. שמה של היצירה הוא knowledge speaks but wisdom listen - "הידע מדבר אך החוכמה מאזינה". וכך כותב האמן על יצירתו: "הינשוף מסמל חוכמה כמו גם האלה אתינה שהיא אלת החוכמה ועל שמה נקראת העיר אתונה. הינשוף ידוע ומפורסם ביכולתו לעבור מרחקים ארוכים ובחשכה. כיום כאשר יוון חווה שלב מאד אפל בתולדותיה אני חושב שזה הזמן שלנו לזכור את חזונו וחוכמתו של הינשוף". היצירה נוצרה במסגרת פסטיבל אמנות בשם "פריז הקטנה של אתונה" שהתקיים בחודש אוקטובר 2016. WD נולד וגדל באי באלי שבאינדונזיה. הוא החל את דרכו כאמן רחוב בשנת 2000 משתתף בפסטיבלי אמנות רחוב ברחבי העולם וזוכה להכרה רבה, עיקר התמחותו היא בציורי קיר בקנה מידה גדול אותם הוא מוציא אל הפועל בעזרת מברשת רולר ותרסיסי צבע. מה שמלהיב ומניע אותו באמנות הרחוב לדבריו הוא שילוב האלמנטים המבטאים את חופש הביטוי של האמן והיכולת של כל אדם להחשף לאמנות הרחוב ללא כל מגבלות. וכך הוא יכול לדבר ולהציג במרחב הציבורי את כל הנושאים החשובים לו. בשתי התמונות הבאות גרפיטי אשר ביצע באתונה בשנת 2015 עבודות המבטאות בדיוק רב את המצב העגום שנגרם בשל המשבר הכלכלי. שמה של העבודה הראשונה הוא: אין קרקע לעניים no land for poor והשניה, התקוה מתה אחרונה hope dies last עוד תמונות של WD מאתונה ומעוד ערים בעולם ניתן לראות בבלוג של האמן בקישור זה
תודתי נתונה לגברת Katerina Karipidou המייצגת את האמן WD על אישורה להציג את תמונותיו.
הכלב המככב בצילום גרפיטי הבא, הוא לא אחר מאשר לוקניקוס - Loukanikos אשר נבחר על ידי Time Magazin לאחד מ100 הדמויות המשפיעות בעולם בשנת 2011. על הסיפור המלא שהביא להנצחתו תוכלו לקרוא בקישור זה: "תופעת הכלב העצל ביוון"
הפן החיובי הנוסף לסצנת הגרפיטי המרתקת באתונה הוא העלייה לרגל של תיירים אוהבי הז'אנר ובכלל. ואכן לא אחת ניתן לראות סיורים מודרכים בעקבות הגרפיטי בשכונות השונות. אם כן, לכל המבקרים באתונה מזומנת חוויה אמנותית מרגשת ולא שגרתית אשר תלווה אתכם לאורך כל שהייתכם בעיר. עד לביקורכם הקרוב אתם מוזמנים לצפות בעוד ציורי גרפיטי שצילמתי לאחרונה ברחבי העיר אתונה.
"התחינה" - בהשראת המשבר הכלכלי הפוקד את יוון בשנים האחרונות.
"הנשיקה" גרפיטי מינימליסטי ובעל עוצמה רבה!
גרפיטי בתלת מימד של האמן Achiles
זקוקים להמלצה על מלון באתונה? או על חברה לסיורים מודרכים, השכרת רכב או על נושא אחר הקשור לביקור שלכם באתונה..
השאירו פנייה לצוות השרות החינמי של אתר אתונה מקבוצת יוון והאיים ונשמח לסייע!
ראו גם : 10 דברים שאסור לפספס באתונה | ראו מקסימום המלצות על אתונה | מלונות מומלצים באתונה | קלימרמרו
מלונות מומלצים באתונה | ||||
כנסו לעמוד המלונות המומלצים שלנו לבחירה נכונה של מלון באתונה | ||||
|