אתר העיר אתונה
Greece and the islands- אתר יוון והאיים

הקולורי של פסירי, אתונה

המהלך ברחובות אתונה לא יוכל לחמוק מתופעת הקולורי בחוצות העיר. אנשים מכל המעמדות ובכל הגילאים מכורים למאפה הבייגלה המסורתי, הבסיסי והקלאסי שמעורר זכרונות ילדות. הקולורי, הנמכר בכל פינה ברחבי יוון, הוא הגרסה היוונית לבייגלה (כעך) עם שומשום. מאפיית To Koulouri Tou Psiri - הקולורי של פסירי, היא מקור האספקה המפורסם והעיקרי של הקולורי באתונה, זאת בנוסף לעשרות מאפיות קטנות הפזורות בעיר.

אף שמקורו המדוייק אינו ידוע הוא מזוהה עם סלוניקי וקונסטנטינופולי (איסטנבול של ימינו) שתי ערים מרכזיות באמפריה הביזנטית אשר נכבשה על ידי העותמנים בשנת 1453. הגרסה הטורקית נקראת בשם Simit - סימיט, ומוכרת ככזאת כבר מאות בשנים. בשנת 1630 היו באיסטנבול כ 100 מאפיות של סימיט. המסורת העתיקה של הפצת הקולורי החל משעות הבוקר המוקדמות נשמרת עד היום. כך או כך, הגרסה היוונית של ימינו מקורה בסלוניקי העותמנית ולכן הקולורי היווני נקרא "קולורי סלוניקי". מאפיית "הקולורי של פסירי" הוקמה על ידי איליאס פאפאגאורגיו בליבה של שכונת פסירי בשנת 1990 ומייצרת את הקולורי על פי הנוסחה הסלוניקאית. למותג יש סניפים גם בסלוניקי, יואנינה ופטראס. הקולורי הוא חטיף בריא וזול, העשוי מקמח חיטה,שמן זית, שמרים, מים , מלח וסוכר. גורם חשוב התורם רבות לטעמו הוא איכותם של זרעי השומשום המפוזרים עליו. המתכון היחודי כולל מרכיב סודי השומר על טריות המוצר למשך כמה ימים. המאפה הוא בעל ערך קלורי ותזונתי גבוה ומלבד אכילתו ברחוב רבים מתענגים עליו בארוחת הבוקר בבית, בעבודה או בבית הספר יחד עם גבינת פטה או ריבה ועוד אפשרויות כיד הדמיון והטעם.

המאפייה פועלת בהצלחה רבה, עובדת ללא הפסקה ומייצרת כ 30000 מאפים ליום המופצים באמצעות רוכלי רחוב הממוקמים בכל רחבי אתונה. מערך השיווק שלהם כולל גם שרות משלוחים המגיע אל מוסדות ציבור רבים, בתי קפה ומסעדות. לחנות המפעל, הממוקמת בחזית המאפייה בשכונת פסירי, מגיעים לקוחות רבים בכל שעות היום והלילה. מנהג ידוע באתונה הוא לקנות ולאכול את הקולורי מהרוכל הממתין ביציאה מהבוזוקיה בשעה 4 בבוקר, דרך יפה לסיים את הבילוי הלילי לאחר כמויות האלכוהול שנספגו אל גופך.

בצמוד למאפייה פועל בית קפה בשם O Pournos Tou Elia המאפייה של אליהו, (על שם הבעלים) שם ניתן לרכוש את שאר המוצרים של המאפייה, כל מיני סוגים של לחמניות קלועות או עגולות עם זרעי חמניות, לחמים מיוחדים עם צימוקים או זיתים וגם קינוחים שונים כמו הלוקומאדס העגול הנקרא בפי המקומיים I glykia Amartia "החטא המתוק".

אנקדוטה לסיום: בנסיון להתחקות אחרי מקור המילה κουλουρι קולורי ביוונית נודע לי מפי חברתי היווניה כריסטינה כי בילדותה בבית הספר היה המורה נוהג לומר לתלמיד שנכשל במבחן: "קבלת קולורי", כלומר ציון 0 עגול כמו הבייגלה..... עניין של סלנג מקומי :)

כתובת המאפייה באתונה: Karaiskaki 23 בשכונת פסירי, סמוך לכיכר מונסטיראקי. ניתן להתרשם גם מאתר האינטרנט של המאפייה To Koulouri Tou Psiri וגם מהסרטון : 


 כתב וצילם: ארנון אריאלי


Powered by Israel-Greece.com & Clickgo.co.il